Wat is WordPress?


WordPress is een open source Content Management Systeem (CMS). Je kunt hiermee eenvoudig websites maken. Vroeger stond WordPress vooral bekend als CMS voor blogwebsites, maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden veel groter. Door het grote aanbod aan (gratis) thema’s en plugins is het voor iedereen mogelijk om een website of een webshop te maken. Het systeem is zo gebouwd, dat je zelf geen code hoeft te kunnen schrijven. De laatste versie van WordPress download je hier.

Wat houdt open source in?

Open source wil zeggen dat iedereen WordPress mag gebruiken en aanpassen naar eigen wil. Er zitten dus geen auteursrechten aan verbonden. Dit komt doordat WordPress is gemaakt door duizenden verschillende mensen, die allemaal op hun eigen manier een steentje bij hebben gedragen. Niemand van deze personen is direct betaald om WordPress te verbeteren.

Hoe kan WordPress gratis zijn?

WordPress is gratis doordat iedereen zijn bijdrage vrijwillig doet. En waarom doen ze dat? Vaak zijn het bedrijven en/of programmeurs die helpen om WordPress te verbeteren. Op deze manier zorgen zij dat WordPress groot blijft of zelfs groeit. Dit heeft een positieve bijdrage aan de verwante WordPress-diensten die zij leveren. Dit stelt deze bedrijven in staat om indirect te verdienen aan WordPress.